Κωνσταντινούπολη - Ρώμη: «Μέγας Κωνσταντίνος»

Θεσσαλονίκη - Μυστράς: «Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος»

Κωνσταντινούπολη - Κρήτη: «Νικηφόρος Φωκάς»

diadromi map

Aναζήτηση Διαδρομών

anan

Η πόλη
Convert HTML to PDF

Η σημερινή πόλη των Σερβίων βρίσκεται στην πεδιάδα του Αλιάκμονα, πάνω σε βραχώδες ύψωμα που περιβάλλεται από βαθιές χαράδρες. Η ομώνυμη μεσαιωνική πόλη-κάστρο βρισκόταν στο λόφο πάνω από τα σύγχρονα Σέρβια και, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, έλαβε την ονομασία της από τους Σέρβους που εγκαταστάθηκαν στη θέση τον 7ο αιώνα με άδεια του αυτοκράτορα Ηρακλείου.

Εξαιτίας της στρατηγικής τους σημασίας και θέσης ακριβώς στο πέρασμα από τη Δυτική Μακεδονία προς τη Θεσσαλία, τα Σέρβια κατοικούνταν από την αρχαιότητα και διέθεταν ισχυρή οχύρωση που προστάτευσε την πόλη ανά τους αιώνες από ποικίλες εχθρικές επιδρομές.

Εντός τειχών και ιδιαίτερα στον χώρο της ακρόπολης έχουν αποκαλυφθεί ερείπια κτισμάτων κοσμικού χαρακτήρα, καθώς και τμήματα του νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης σε λόφο ανατολικά.

Στην κάτω πόλη, εντός του οχυρωματικού περιβόλου, σώζονται σημαντικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία, με κορυφαία την επισκοπική Βασιλική και τους μονόχωρους ναΐσκους των Αγίων Θεοδώρων (β’ μισό του 11ου αι.), του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (τέλη του 14ου αι.), καθώς και των Αγίων Αποστόλων. Αντίστοιχα, αρκετά ναϋδρια και παρεκκλήσια κυρίως μεταβυζαντινής περιόδου σώζονται και έξω από τα τείχη.


Βιβλιογραφία (4)


Σχόλια (0)

Νέο Σχόλιο